Piacere Mi Presento…

Francesco Di Taranto is uw chef van dienst in de Spiga d’Oro. Steeds vrolijk gebekt! Men zou van minder als men van zijn passie zijn beroep kan maken; daarenboven nog eens in de zaal bijgestaan worden door immer charmante echtgenote Aline en immer vrolijke dochter Selina… wat wil een mens nog meer?

Francesco kreeg de liefde voor de Italiaanse keuken met de paplepel mee. Zijn roots liggen dan ook in Puglia. Het gezin Di Taranto verhuisde vervolgens naar het Siciliaanse Taormina waar Franco’s zus een pastawinkeltje met de geniale naam Spiga d’Oro, de gouden korenaar, startte. Francesco’s ouders startten het eerste Italiaanse restaurant in Mechelen, de Miramare. Francesco’s oudere broers gingen allemaal aan de slag in de horeca en dat deed Francesco uiteindelijk – na eerst zijn neus aan het voetbalvenster gestoken te hebben – uiteindelijk ook.
Francesco vond al snel zijn weg in de betere zaken aan van Antwerpen, Mechelen en Leuven.
Maar de lokroep voor een eigen zaak kon ook hij niet ontkennen en zo startte hij in 1990 in wat toen nog een godvergeten gat was, de Spiga d’Oro. De banken vonden het echter een al te wild idee. Een Italiaans restaurant buiten de stad? Nee, toch! Francesco zette echterdoor. Immers, chi non risica non rosica. Wie niet waagt, wie niet wint.

Eerst runde Francesco de zaak zonder in de keuken te staan en legde hij zich vooral toe op zijn taak als sommelier. Om dat zo goed mogelijk te doen trok hij van het begin van de jaren negentig vier of vijf keer per jaar naar Italiaanse wijnboeren om zijn klanten steeds het beste van het beste te kunnen uitschenken. Francesco logeerde bij de wijnboeren; oogste met hen mee en gaf zijn ogen en zijn smaakpapillen de kost. Na al die jaren heeft Franco een mooie portofolio opgebouwd met warme vriendschappen van Trentino tot Sicilië.

Uiteindelijk belandde Francesco toch zelf achter de potten. Helemaal alleen. Vermits Francesco de lat voor zichzelf altijd hoog legt trok hij meteen weer naar De Laars om er de kneepjes van het chef-vak van de allerbesten te leren. Francesco raakte alzo bezeten van het Slow Food Presidio principe en werd verliefd op artisanaal koken. Geen gerecht in de Spiga d’Oro of het is gecreëerd met basisproducten van de allerbeste kwaliteit geworteld in de eeuwenoude overheerlijke pure Italiaanse gastronomische traditie. Dé basis van kwaliteit is immers het basisproduct, la prima materia.

Francesco geeft graag kennis door en vindt het dan ook heerlijk als die doorgegeven kennis een nieuw leven begint te leiden. Gallina vecchia fa buon brodo! Van een oude kip kun je goede bouillon trekken, toch? Zo zette zoon Gianluca zijn eerste stappen in het restaurantleven in de Spiga d’Oro; raakte gepassioneerd door wijnen; stortte zich volop op de wijstudie en is nu sommelier in het overbekende The Jane. Dochter Selina – is aan een soortgelijk traject begonnen. En echtgenote Aline – gastvrijheid is haar natuur! – is Francesco’s steun en toeverlaat in de zaal.

Vandaag vind je Francesco – “God wat ben ik blij een Italiaan te zijn!” – of achter de potten of in il bello paese. Meermaals per jaar trekt hij met zijn klanten op ontdekkingstrip naar Piemonte, Toscane of Friuli. Niet alleen om steeds maar weer nieuwe wijnen, gerechten, bereidingswijzen en producten te leren kennen, maar vooral ook om zijn klanten de echte culinaire kracht en pracht van zijn thuisland te laten ontdekken. Stilzitten is aan Francesco immers niet besteed. Chi dorme non piglia pesci, wie slaapt, vangt geen vis. Op Francesco’s culinaire trips gaat het dus om prendere due piccioni con una fava – letterlijk: twee duiven vangen met één tuinboon. Je slaat als je meereist met Franco altijd twee vliegen in één klap: het overheerlijke Italië én haar keuken.

Wie het genoegen heeft meermaals in Spiga d’Oro te tafelen of al eens meegeweest is met Francesco op één van zijn culinaire trips weet dat de kans op genieten een absolute zekerheid is!
Francesco is die andere Italiaan. Niet de man die gaat voor platgetreden paden, maar net de klant de authentieke regionale Italiaanse producten en gerechten wil serveren. Het echte regionale Italië op uw bord en in uw glas, dat is het enige devies! En dat altijd begeleid met een vrolijke glimlach of zwans!

A Dedicated Family of Chefs

We’ve been creating delicious food for 30 years